Vi gjør oppmerksom på at informasjonen gitt i denne bloggen er ferskvare og således kan inneholde feil. Aksjoner som gjøres på grunnlag av denne er på eget ansvar. Telenor tar ikke ansvar for innhold gitt i eksterne lenker.

Friday 20 October 2023

Daglig Nyhetsbrev fra Telenor Sikkerhetssenter - 2023.10.20

Ragnar Locker-ransomwarenettstedet ble tatt ned av FBI og Europol. India slår til mot tech-support svindlere. Telenor Norge lanserer kvartalsvis sikkerhetspuls. VMware gir ut oppdateringer for Fusion, Workstation og Aria Operations for Logs. NSM har gitt ut rapporten Nasjonalt digitalt risikobilde 2023.


Ragnar Locker-ransomwarenettstedet ble tatt ned av FBI og Europol.

Ransomware-gruppen "Ragnar Locker" sin lekkasjeside ble på torsdag erstattet med en melding fra FBI, Europol og flere europeiske politimyndigheter. Selv om detaljer om operasjonen er begrenset, bekreftet en Europol-talsperson at tiltak fortsatt pågår og at mer informasjon vil komme senere.

Fra 2020 til 2022 angrep Ragnar Locker over 50 ofre, blant annet innen kritiske sektorer som produksjon, energi og finans. Gruppen benyttet en dobbel utpressingstaktikk og hadde flere høyprofilerte ofre. Selv om beslagleggelsen av nettstedet er et positivt skritt, påpeker eksperter at ransomware-trusselen fortsatt er betydelig.

Referanser:

https://therecord.media/ragnar-locker-ransomware-site-taken-down-fbi-europol

India slår til mot tech-support svindlere

Indias Central Bureau of Investigation (CBI) har gjennomført aksjoner på 76 steder i India for å stanse svindlere som driver med falsk tech-support og investerings-svindel. Mange har nok opplevd å bli oppringt fra personer som gir seg ut for å komme fra Microsoft eller har fantastiske investerings-muligheter. Internasjonale politimyndigheter, Microsoft og Amazon har også bidratt i operasjonen. Politiet tok beslag i flere PCer, mobiltelefoner, SIM-kort og bankkontoer. Flere av svindel-gruppene har holdt det gående i over fem år.

Referanser:

https://www.bleepingcomputer.com/news/security/india-targets-microsoft-amazon-tech-support-scammers-in-nationwide-crackdown/

Telenor Norge lanserer kvartalsvis sikkerhetspuls

I dag lanserer Telenor Norge sin nye Sikkerhetspuls. Her skal vi dele statistikk og innsikt fra vårt sikkerhetsmiljø hvert kvartal fremover. Denne innsikten mener vi er svært viktig å dele, både for å styrke vår felles trusselforståelse og for å lære av hverandre.

Referanser:

https://www.mynewsdesk.com/no/telenor/pressreleases/naa-er-en-av-to-nordmenn-mer-bekymret-for-norges-digitale-sikkerhet-3280760

VMware gir ut oppdateringer for Fusion, Workstation og Aria Operations for Logs

Oppdateringene har blitt kategorisert som "viktige" og har en CVSS opp til 8.1. I VMware Aria Operations for Logs kan en ikke-autentisert bruker injisere filer i enheten og dermed få kjørt vilkårlig kode. I VMware Workstation og Fusion er det blant annet mulig for en administrator i en VM å lese minnet til hypervisoren.

Referanser:

https://www.vmware.com/security/advisories/VMSA-2023-0021.html
https://www.vmware.com/security/advisories/VMSA-2023-0022.html

NSM har gitt ut rapporten Nasjonalt digitalt risikobilde 2023.

Rapporten tar blant annet opp at:

  • NSM forventer at utviklingen innenfor kunstig intelligens og store språkmodeller vil føre til ytterligere profesjonalisering hos angripere.
  • Cyberoperasjoner kan få økt fysisk slagkraft når industrielle systemer i økende grad kobles til internett.
  • Økt cybersikkerhet gjør andre metoder for tilgang til informasjon mer attraktive. Innsiderisikoen kan øke ved ensidig fokus på cybersikkerhet. Det er avgjørende å tenke sikkerhet i alle domener.
  • Valgpåvirkning gjennom cyberoperasjoner setter demokratier under press.
  • Referanser:

    https://nsm.no/aktuelt/norge-rammes-av-avanserte-malrettede-cyberangrep
    https://nsm.no/getfile.php/1313382-1697777843/NSM/Filer/Dokumenter/Rapporter/Nasjonalt%20digitalt%20risikobilde%202023.pdf

    No comments:

    Post a Comment

    Retningslinjer for kommentarer
    Alle kommentarer vil bli gjennomlest før de blir publisert. Kommentarer som er usaklige, har støtende eller upassende innhold vil bli slettet av moderator.

     
    >