Vi gjør oppmerksom på at informasjonen gitt i denne bloggen er ferskvare og således kan inneholde feil. Aksjoner som gjøres på grunnlag av denne er på eget ansvar. Telenor tar ikke ansvar for innhold gitt i eksterne lenker.

Wednesday 9 August 2023

2023.08.09 - Nyhetsbrev

Datatilsynet griper inn mot Yangos overføring av personopplysninger til Russland
Alvorlige sårbarheter oppdaget i VPN-tjenester
Sårbarhet i AMD Zen-CPUer lekker informasjon
Alvorlig sårbarhet i Intel-prosessorer kalt "Downfall"
Adobe sikkerhetsoppdatering fikser 30 sårbarheter i Acrobat og Reader
August-oppdatering fra Microsoft: 88 sårbarheter fikset
Kritiske sårbarheter i TETRA-utstyr fra Motorola
Google med månedlig sikkerhetsoppdatering for Android
Oppsummering av nyhetsbildet innen datasikkerhet for juli 2023

Datatilsynet griper inn mot Yangos overføring av personopplysninger til Russland

Taxi-appen Yango er russiskeid og har tilgang til personopplysninger som lokasjon, hentested og destinasjon. En ny russisk lovgivning gir russiske myndigheter ubegrenset tilgang til disse dataene og trer i kraft 1. september. Datatilsynet har mottatt informasjon om at norske personopplysninger overføres fra Yango til Russland.

I lys av den nåværende sikkerhetssituasjonen, kan dette utgjøre en akutt risiko for personvern for norske innbyggere som benytter seg av appen. Det norske og finske datatilsynet vil nå samarbeide for å forby Yango å sende personopplysninger til Russland.
Referanser
https://www.datatilsynet.no/aktuelt/aktuelle-[...]

Alvorlige sårbarheter oppdaget i VPN-tjenester

To sårbarheter kalt "TunnelCrack", er blitt avslørt i diverse VPN-tjenester. Disse sårbarhetene kan tillate en angriper å lekke trafikk utenfor VPN-tunnelen. De fleste VPN-produkter er funnet sårbare, med iOS-enheter som iPhones og MacBooks mest utsatt. Gjennom angrepene "LocalNet" og "ServerIP" kan skadelige aktører manipulere nettverksinnstillinger for å omdirigere trafikk utenfor beskyttede VPN-tunneler, noe som gir dem mulighet til å lese og avlytte overført trafikk. Cisco anbefaler å innføre lokale brannmur-regler på klienten for å motvirke svakhetene.
Referanser
https://tunnelcrack.mathyvanhoef.com/
https://tunnelcrack.mathyvanhoef.com/details.html
https://papers.mathyvanhoef.com/usenix2023-tu[...]
https://sec.cloudapps.cisco.com/security/cent[...]

Sårbarhet i AMD Zen-CPUer lekker informasjon

Forskere har oppdaget en ny type angrep, kalt Inception, som kan lekke vilkårlig data fra alle moderne AMD Zen prosessorer. Inception benytter seg av to teknikker: "Phantom speculation", som skaper en feilprediksjon uten en tydelig årsak og "Training in Transient Execution", som styrer disse feilprediksjonene for å forberede et annet angrep. Dette er en taktikk som får prosessoren til å misforstå en enkel operasjon (XOR) som noe langt mer komplekst. AMD jobber nå med løsninger for å forhindre dette, inkludert spesielle tiltak for Linux-datamaskiner.
Referanser
https://comsec.ethz.ch/research/microarch/inc[...]
https://www.cve.org/CVERecord?id=CVE-2023-20569
https://www.cve.org/CVERecord?id=CVE-2022-23825

Alvorlig sårbarhet i Intel-prosessorer kalt "Downfall"

Downfall-angrepet retter seg mot en alvorlig sårbarhet i Intel-prosessorer. Denne sårbarheten, kjent som CVE-2022-40982, gir brukere mulighet til å få tilgang til og stjele data fra andre brukere på samme datamaskin. Dette kan la skadelige apper stjele sensitiv informasjon som passord og krypteringsnøkler. Svakheten rammer også sky-tjenester og andre virtualiserte miljøer.

Problemet stammer fra minneoptimaliseringsfunksjoner i Intel-prosessorer som utilsiktet eksponerer interne maskinvare-registre. Dette gjør at programvare får tilgang til minneområder som tilhører andre prosesser.
Referanser
https://downfall.page/
https://cve.mitre.org/cgi-bin/cvename.cgi?nam[...]

Adobe sikkerhetsoppdatering fikser 30 sårbarheter i Acrobat og Reader

Adobe lanserte tirsdag en viktig oppdatering for Acrobat og Reader, og rettet 30 sårbarheter som påvirket Windows og macOS-brukere. Disse feilene kunne muliggjøre uønsket kodekjøring og omgåelse av sikkerhetsfunksjoner. Selv om de fleste feilene er relatert til minnesikkerhet, er det ikke rapportert om misbruk av dem i praksis. I tillegg ble det adressert sikkerhetshull i Adobe Commerce og Magento Open Source.
Referanser
https://www.securityweek.com/patch-tuesday-ad[...]
https://helpx.adobe.com/security/products/acr[...]

August-oppdatering fra Microsoft: 88 sårbarheter fikset

Microsoft har rettet 88 sårbarheter i sin siste oppdateringspakke. Seks er kritiske, der to allerede utnyttet. Den ene svakheten som utnyttes aktivt er en sårbarhet i .NET og Visual Studio (CVE-2023-38180) for å utføre tjenestenekt-angrep.

Den andre aktivt utnyttede svakheten (CVE-2023-36884) ligger i Microsoft Office og Windows Search. Microsoft meldte først om aktiv utnyttelse av denne svakheten i juli, men kom ikke med en skikkelig patch. Dagens oppdatering for Office stopper exploit-kjeden som trusselaktøren har benyttet seg av.

Det er også flere fjernkodeeksekvering-svakheter i Microsoft Message Queuing. Denne tjenesten lytter på port 1801 dersom den er slått på, og bør slås av dersom mulig. CVSS for sårbarheten er satt til 9.8 av 10!
Referanser
https://isc.sans.edu/diary/Microsoft+August+2[...]
https://portal.msrc.microsoft.com/en-us/secur[...]

Kritiske sårbarheter i TETRA-utstyr fra Motorola

Forskere har avdekket flere nulldags sårbarheter i TETRA, en global kommunikasjonsstandard for industrielle kontrollsystemer, nødnett og politi. Blant funnene er sårbarheter i Motorola basestasjoner og systembrikker, som er essensielle for TETRA-systemets drift. Det ble identifisert fire nulldags sårbarheter i Motorola MTM5400, tre kritiske sårbarheter i OMAP-L138 systembrikken og fem sårbarheter i Motorola MBTS TETRA base stasjon. Det er blant annet mulig å hente ut krypterings-nøkler fra utstyret. I juli ble det også meldt om andre svakheter i TETRA-systemet, blant annet i krypteringsalgortimen TEA1.
Referanser
https://www.darkreading.com/dr-global/tetra-z[...]
https://www.blackhat.com/us-23/briefings/sche[...]

Google med månedlig sikkerhetsoppdatering for Android

Google har sluppet sin månedlige sikkerhetsoppdatering for Android. Den mest alvorlige svakheten denne måneden (CVE-2023-21265) ligger i system-komponenten og kan føre til fjernkjøring av kode, uten at spesielle rettigheter trengs for den ondsinnede appen eller at brukeren trenger å gjøre noe. Ellers er det rettet en rekke andre svakheter med kritisk og høy klassifisering i diverse komponenter, også i drivere fra Arm, Mediatek og Qualcomm.
Referanser
https://source.android.com/docs/security/bull[...]

Oppsummering av nyhetsbildet innen datasikkerhet for juli 2023

Vi har publisert en oppsummering av nyhetsbildet innen datasikkerhet for juli 2023. Denne måneden skriver vi blant annet om det målrettede angrepet mot DSS, kritisk svakhet i Citrix Netscaler og internt sikkerhetstrøbbel hos Microsoft.
Referanser
https://telenorsoc.blogspot.com/2023/08/oppsu[...]

No comments:

Post a Comment

Retningslinjer for kommentarer
Alle kommentarer vil bli gjennomlest før de blir publisert. Kommentarer som er usaklige, har støtende eller upassende innhold vil bli slettet av moderator.

 
>