Vi gjør oppmerksom på at informasjonen gitt i denne bloggen er ferskvare og således kan inneholde feil. Aksjoner som gjøres på grunnlag av denne er på eget ansvar. Telenor tar ikke ansvar for innhold gitt i eksterne lenker.

Wednesday 10 May 2023

2023.05.10 - Nyhetsbrev

Myndigheter fra flere land har aksjonert mot russisk Snake-malware. Microsoft patche-tirsdag tar for seg 49 sårbarheter. SAP lukker 18 sikkerhetshull i månedlig oppdatering. Mozilla fikser 13 sårbarheter i Firefox 113 og Firefox ESR.

Microsoft patche-tirsdag tar for seg 49 sårbarheter

I Microsofts patche-tirsdag for mai blir 49 sårbarheter patchet, 6 av disse er regnet som kritiske og 2 blir allerede utnyttet, ifølge Microsoft.

En av de utnyttede sårbarhetene gir tilgang til utvidede rettigheter lokalt på et system (CVE-2023-29336). Den andre utnyttede sårbarheten ligger i omgåelse av "Secure Boot" (CVE-2023-24932). En angriper med fysisk tilgang og administratorrettigheter til en enhet, kan boote maskinen fra andre kilder enn de som er tilgjengelig i Windows Boot Manager.

Det er én kritisk svakhet i Windows NFS (CVE-2023-24941). Denne sårbarheten kan utnyttes over nettverket, men NFS er som standard ikke slått på i Windows. Sårbarheten har imidlertid fått en CVSS-score på 9.8, så brukere av denne tjenesten bør ta tak i denne svakheten umiddelbart.

En annen kritisk sårbarhet som er verdt å nevne, er en RCE (Remote Code Exectuion) som påvirker Windows Lightweight Directory Access Protocol (LDAP) (CVE-2023-28283). En ikke-autentisert angriper som utnytter denne sårbarheten, kan oppnå kjøring av kode ved hjelp av en spesielt utformet sekvens av LDAP-kall for å kjøre vilkårlig kode.
Referanser
https://isc.sans.edu/diary/Microsoft+May+2023[...]
https://portal.msrc.microsoft.com/en-us/secur[...]

SAP lukker 18 sikkerhetshull i månedlig oppdatering

SAP tetter hele 18 sikkerhetshull i deres månedlige oppdatering. Se referanse-link for mer info.
Referanser
https://dam.sap.com/mac/app/e/pdf/preview/emb[...]

Mozilla fikser 13 sårbarheter i Firefox 113 og Firefox ESR

Mozilla har sluppet oppdatering for å fikse 13 sårbarheter for Firefox 113 og Firefox ESR 102.11. 5 av disse sårbarhetene har blitt kategorisert med høy viktighet. 7 har blitt kategorisert som moderate og 1 lav.
Referanser
https://www.mozilla.org/en-US/security/adviso[...]

Myndigheter fra flere land har aksjonert mot russisk Snake-malware

Myndigheter fra USA og allierte land offentliggjorde i går at de hadde gjennomført en aksjon mot Snake-malwaren. Det er den russiske aktøren Turla som har benyttet malwaren i stadig nyere varianter de siste 20 årene. Den russiske sikkerhetstjenesten FBS står bak Turla.

Snake brukes for spionasje og er designet for å ikke bli oppdaget. USA har imidlertid klart å avsløre nettverket og har dekodet kommandoene som brukes av kontroll-serverne. Dette har blitt brukt til å sende en kommando til infiserte servere i USA som har uskadeliggjort malwaren.

I forbindelse med aksjonen har det blitt gitt ut en detaljert gjennomgang av malwaren og hvordan en beskytter seg mot den.
Referanser
https://therecord.media/turla-snake-russia-ma[...]
https://www.nsa.gov/Press-Room/Press-Releases[...]
https://www.cisa.gov/sites/default/files/2023[...]

No comments:

Post a Comment

Retningslinjer for kommentarer
Alle kommentarer vil bli gjennomlest før de blir publisert. Kommentarer som er usaklige, har støtende eller upassende innhold vil bli slettet av moderator.

 
>