Vi gjør oppmerksom på at informasjonen gitt i denne bloggen er ferskvare og således kan inneholde feil. Aksjoner som gjøres på grunnlag av denne er på eget ansvar. Telenor tar ikke ansvar for innhold gitt i eksterne lenker.

Friday 12 April 2024

Daglig Nyhetsbrev fra Telenor Sikkerhetssenter - 2024.04.12

Apple har advart brukere i 92 land om avansert overvåkingsprogramvare. Malware rettet mot systemadministratorer levert via Google-annonser. Kritiske feil gjør 92 000 D-Link NAS-enheter sårbare for angrep. Kritisk svakhet i PAN-OS muliggjør injisering av kommandoer. Sårbarheter i Citrix Hypervisor og XenServer.


Apple har advart brukere i 92 land om avansert overvåkingsprogramvare

Apple har varslet brukere av deres produkter i 92 land om at de har vært utsatt for angrep fra avansert overvåkingsprogramvare. Denne typen programvare blir typisk brukt av nasjonalstater for å bekjempe terrorisme og overvåke kriminelle, men mange bruker det også for overvåking av journalister, opposisjonen osv. Det mest kjente firmaet som leverer denne typen tjenester er israelske NSO Group med systemet "Pegasus". Det er ukjent hvem som står bak denne siste bølgen med angrep.

Personer som står i fare for å rammes av denne typen angrep anbefales å slå på "Lockdown Mode", på sin Apple-enhet. Denne gjør enheten sikrere, mot noe tap i funksjonalitet.

Malware rettet mot systemadministratorer levert via Google-annonser

Malwarebytes har skrevet en bloggpost om en pågående kampanje som forsøker å levere skadevare til systemadministratorer. Ved søk på populære programmer som PuTTy og FileZilla, dukker det opp annonser i toppen av søkeresultatet som fører til nedlasting av skadevare av typen Nitrogen. Denne brukes for initiell tilgang til kompromitterte systemer, og etterfølges gjerne av tyveri av informasjon eller installasjon av ransomware.

Annonsene har blitt rapportert til Google, men kampanjen fortsetter. Vi anbefaler å sjekke nøye hvilke sider en laster ned programvare fra og sjekke installasjonsfiler nøye før de kjøres. Sponsede søkeresultater bør også unngås ved søk på programvare.

Kritiske feil gjør 92 000 D-Link NAS-enheter sårbare for angrep

Trusselaktører skanner og utnytter aktivt et par sikkerhetsfeil som sies å påvirke så mange som 92.000 internetteksponerte D-Link nettverkstilkoblede lagringsenheter (NAS). Dette gjelder "legacy D-Link produkter", som har nådd end-of-life (EoL). Følgende produkter er påvirket:

  • DNS-320L

  • DNS-325

  • DNS-327L

  • DNS-340L

D-Link har opplyst at de ikke planlegger å komme med en oppdatering og oppfordrer i stedet kundene til å erstatte utstyret.

Kritisk svakhet i PAN-OS muliggjør injisering av kommandoer

Palo Alto Networks melder om en kritisk (CVE 10.0) sårbarhet i GlobalProtect-funksjonaliteten i PAN-OS programvaren. Sårbarheten lar angripere injisere kommandoer og dermed kjøre vilkårlig kode på brannmuren med root-privilegier.

Oppdateringer for PAN-OS 10.2, 11.0 og 11.1 er under utvikling og er beregnet klar 14. april. Cloud NGFW, Panorama appliances og Prisma Access er ikke rammet. Palo Alto har publisert en teknikk for å mitigere omfanget av en eventuell utnyttelse inntil en patch foreligger.

Sårbarheter:

Sårbarheter i Citrix Hypervisor og XenServer

JustisCERT varsler om sårbarheter i produkter fra Citrix. Totalt 3 CVEer ble publisert av Citrix den 11.04.2024, hvor alle 3 er kategorisert som alvorlige: CVE-2023-46842, CVE-2024-2201 (berører kun Citrix-oppsett med Intel CPU) og CVE-2024-31142 (berører kun Citrix-oppsett med AMD CPU).

 Citrix har publisert oppdateringer til støttede produkter.

No comments:

Post a Comment

Retningslinjer for kommentarer
Alle kommentarer vil bli gjennomlest før de blir publisert. Kommentarer som er usaklige, har støtende eller upassende innhold vil bli slettet av moderator.

 
>