Vi gjør oppmerksom på at informasjonen gitt i denne bloggen er ferskvare og således kan inneholde feil. Aksjoner som gjøres på grunnlag av denne er på eget ansvar. Telenor tar ikke ansvar for innhold gitt i eksterne lenker.

Tuesday 23 April 2024

Daglig Nyhetsbrev fra Telenor Sikkerhetssenter - 2024.04.23

Politiets årlige rapport om cyberrettet og cyberstøttet kriminalitet. Legitime github-lagre brukes til å spre malware. Andelen som betaler løsepenger etter angrep er fallende.


Politiets årlige rapport om cyberrettet og cyberstøttet kriminalitet

Politiet har gitt ut sin årlige rapport om cyberkriminalitet. I forordet skriver de blant annet følgende: "Omfanget av kriminaliteten er stort. Norske virksomheter er attraktive mål for kriminelle. Samtidig rammer også cyberkriminaliteten enkeltpersoner. Truslene vi står overfor er sammensatte, og verktøyene og virkemidlene som rettes mot oss er i stadig utvikling. Kriminaliteten har i 2023 hatt stor geografisk spredning og rammet bredt." Vi anbefaler en gjennomlesning!

Legitime github-lagre brukes til å spre malware

Github lar brukere laste opp malware til kjente Github-lagre (repositories), uten tillatelse fra eieren av lageret. Dette gjøres ved å legge til en kommentar til et kjent Github-lager og deretter laste opp en exe-fil sammen med kommentaren. Exe-filen vil da få en filsti som ligger under det kjente lageret, som f.eks:

https://github.com/microsoft/vcpkg/files/13563781/malware.zip

Kommentaren kan siden slettes, men filen vil bli liggende igjen og kan brukes til å spre malware ved å legge til lenken til filen i andre nettsider eller eposter.

Andelen som betaler løsepenger etter angrep er fallende

Statistikk fra sikkerhetsfirmaet Coveware viser at kun 28% av ofrene for ransomware-angrep så langt i år har betalt. I 2019 var det rundt 85% av ofrene som betalte, og siden har andelen heldigvis gått kraftig nedover. Nedgangen kan skyldes at flere har rutiner og backups for å få i gang igjen normal drift, samt at flere ofre har opplevd at angriperne har stukket av med pengene uten å gi noe igjen.

Sikkerhetsfirmaet Chainalysis har imidlertid regnet seg fram til at det i fjor ble betalt over $1.1 milliarder USD i løsepenger i fjor, det høyeste hittil.

No comments:

Post a Comment

Retningslinjer for kommentarer
Alle kommentarer vil bli gjennomlest før de blir publisert. Kommentarer som er usaklige, har støtende eller upassende innhold vil bli slettet av moderator.

 
>