Vi gjør oppmerksom på at informasjonen gitt i denne bloggen er ferskvare og således kan inneholde feil. Aksjoner som gjøres på grunnlag av denne er på eget ansvar. Telenor tar ikke ansvar for innhold gitt i eksterne lenker.

Wednesday 2 September 2020

2020.09.02 - Nyhetsbrev

Omfattende dataangrep mot Stortinget. 10.000 kommunalt ansatte har fått tilsendt phishing-epost. Pioneer Kitten selger tilgang til kompromiterte systemer. Apple og Google annonserer nytt system for å spore smitte.

Omfattende dataangrep mot Stortinget

Et mindre antall stortingsrepresentanter har fått epost-kontoene sine hos Stortinget kompromitert. NSM bistår Stortinget i kartlegging og mitigerende tiltak. PST sier til NRK at en av hypotesene deres er at en statlig aktør står bak IT-angrepet mot Stortinget. De sier at det er mulig det ikke bare er et digitalt angrep, men at det kan være en del av en etteretningsoperasjon mot Norge.

Det er ikke funnet tegn til noen sammenheng mellom datainnbruddene på Stortinget og i flere Hedmark-kommuner, opplyser Nasjonal sikkerhetsmyndighet overfor NTB.
Referanser
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/P9WGdR/[...]
https://www.nrk.no/nyheter/it-angrep-mot-stor[...]

10.000 kommunalt ansatte har fått tilsendt phishing-epost

Omtrent 10.000 kommunalt ansatte har fått tilsendt phishing-epost. Epostene har tilsynelatende kommet fra kolleger og har inneholdt skadelige vedlegg. Hedmark IKT jobber med kartlegging, NSM er informert om hendelsen.
Referanser
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/8m3Ayr/[...]

Pioneer Kitten selger tilgang til kompromiterte systemer

Pioneer Kitten, en iransk-sponset hacker gruppe, har over lengre tid benyttet VPN-svakheter til å tilegne seg tilganger. Disse blir nå solgt til andre aktører og grupperinger. Fra tidligere hendelser er det ofte ransomware-grupperinger som kjøper disse tilgangene.
Referanser
https://www.zdnet.com/article/iranian-hackers[...]

Apple og Google annonserer nytt system for å spore smitte

Apple og Google lanserer innbygget programvare i iOS og Android for smittesporing. Dette er et mer ferdig system enn det som allerede har blitt lansert. Systemet blir helt innbygget i iOS, mens det i Android trengs en automatisk generert app i tillegg. iOS får støtte for systemet i versjon 13.7, som skal lanseres i dag. Android får støtte senere i måneden. Systemet skal ikke identifisere enkelt-brukere overfor myndigheter.
Referanser
https://www.theverge.com/2020/9/1/21410281/ap[...]

No comments:

Post a Comment

Retningslinjer for kommentarer
Alle kommentarer vil bli gjennomlest før de blir publisert. Kommentarer som er usaklige, har støtende eller upassende innhold vil bli slettet av moderator.

 
>