Vi gjør oppmerksom på at informasjonen gitt i denne bloggen er ferskvare og således kan inneholde feil. Aksjoner som gjøres på grunnlag av denne er på eget ansvar. Telenor tar ikke ansvar for innhold gitt i eksterne lenker.

Tuesday 1 March 2022

2022.03.01 - Nyhetsbrev

Etterforsker mulig cyberangrep mot Viasat-tjeneste for satellitt-bredbånd. Toyota er nødt til å stoppe produksjon da underleverandør har blitt kompromittert. Russland skal stå bak dataangrep mot nordområde-forskere i Tromsø. Symantec skriver om Daxin, en sofistikert skadevare linket til Kina.

Etterforsker mulig cyberangrep mot Viasat-tjeneste for satellitt-bredbånd

Det amerikanske satellitt-firmaet Viasat Inc etterforsker et mulig cyberangrep etter delvis nedetid for bredbåndtjenester via KA-SAT-nettverk for Ukraina og andre europeiske land. Utfallet i tjenesten begynte samtidig med Russlands invasjon i Ukraina på torsdag forrige uke.

I følge vindturbinprodusenten Enercon gjør utfallet av tjenesten at 5800 vindturbiner ikke lengre kan fjernstyres via denne tjenesten, men at de fleste har alternative kommunikasjonsveier.
Referanser
https://www.dn.no/teknologi/ukraina/elon-musk[...]
https://www.reuters.com/business/aerospace-de[...]
https://www.digi.no/artikler/tusenvis-av-vind[...]

Toyota er nødt til å stoppe produksjon da underleverandør har blitt kompromittert

Verdens største bilprodusent Toyota er har i dag sett seg nødt til å stoppe en tredjedel av produksjonen av nye biler, og all produksjon i Japan. Dette skjer etter en av Toyotas leverandører ble kompromittert. Toyota har flere ganger blitt kompromittert av hackere de siste årene. I 2019 ble 3.1 millioner brukerdata kompromittert, samt at de ble rammet av en større svindel-sak som kostet Toyota $37 millioner.
Referanser
https://arstechnica.com/cars/2022/02/toyota-s[...]
https://www.nrk.no/nyheter/toyota-stenger-all[...]

Russland skal stå bak dataangrep mot nordområde-forskere i Tromsø

Etter en PST-etterforskning viser det seg at hackere tok seg målrettet inn i e-posten til en rekke nordområde-forskere i 2020. PST, Etterretningstjenesten, og Nasjonal sikkerhetsmyndighet har trukket fram Russland som en betydelig trusselaktør i sine siste trusselvurderinger. NRK har opplysninger som tyder på at det er Russland som står bak angrepet. Myndighetene har ikke klart å finne konkrete personer som står bak, og dermed henlegges saken.
Referanser
https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/russland-s[...]

Symantec skriver om Daxin, en sofistikert skadevare linket til Kina

Symantec Threat Hunter team har sammen med CISA avdekket en sofistikert skadevare som er blitt brukt av aktører som er knyttet til Kina. Skadevaren er den mest komplekse og sofistikerte som er sett brukt av aktører fra Kina. Skadevaren har blitt brukt i spionasje-kampanjer mot forskjellige nasjonale regjeringer, og annen kritisk infrastruktur. Det er sterke bevis for at Daxin er brukt nylig, i November 2021. Bakdøren legger seg inn i systemet som et kjerne-komponent i Windows.
Referanser
https://symantec-enterprise-blogs.security.co[...]
https://www.cisa.gov/uscert/ncas/current-acti[...]
https://www.theregister.com/2022/03/01/china_[...]

No comments:

Post a Comment

Retningslinjer for kommentarer
Alle kommentarer vil bli gjennomlest før de blir publisert. Kommentarer som er usaklige, har støtende eller upassende innhold vil bli slettet av moderator.

 
>